Over Ons

Wie zijn wij

Al meer dan 100 jaar zijn wij het gezelligste orkest van Annen! Na te zijn opgericht als fanfarekorps, zijn we door de jaren heen uitgegroeid tot het enige harmonieorkest in de gemeente Aa en Hunze. Dat houdt in dat alle instrumenten in ons orkest vertegenwoordigd zijn. Van de houten blaasinstrumenten (klarinetten, saxofoons, fluiten) naar de koperinstrumenten (trompetten, trombones, baritons, bassen) tot aan een slagwerksectie (pauken, drums). Als actieve muziekvereniging met ca. 30 leden treden we op bij tal van activiteiten in en rondom het dorp. Ook organiseren we jaarlijks een eigen concert. Uiteraard geven wij een podium aan ons leerlingenorkest, waar nodig met ondersteuning van het A-orkest. Ons repertoire is geschikt voor jong en oud en bevat veel verschillende stijlen. Denk hierbij aan moderne lichte muziek zoals popnummers en meezingers, maar ook filmmuziek en klassieke stukken passeren de revue. Naast een ‘A-orkest’ hebben wij ook een leerlingenorkest B & C, voor alle nieuwe muzikanten.

Alle orkesten staan onder leiding van onze enthousiaste dirigent Pieter de Jong.

Geschiedenis

Drenthina is opgericht op 14 maart 1910 als fanfarecorps Drenthina door huisarts dr. J.P. Borema. Vanaf 15 april 1910 mogen de leden van de fanfare in het schoollokaal repeteren met vrij vuur en licht. Het eerste (geregistreerde) concert dateert van 17 april 1911, een heus paasconcert. Door de Eerste Wereldoorlog en vervolgens de Spaanse griep, is het jaren stil rondom fanfarecorps Drenthina. Uit oude krantenberichten blijkt echter dat in april 1926 een doorstart wordt gemaakt. Alle instrumenten zijn bewaard gebleven en worden gerestaureerd na een collecte die in 1925 en 1926 is gehouden in Annen. Na deze doorstart wordt in 1928 de eerste klarinet aangeschaft, een bijzondere keuze voor een fanfarecorps. Deze uitbreiding zal later de reden zijn geweest voor een officiële naamsverandering van fanfarecorps Drenthina naar muziekvereniging Drenthina.

Concerten Muziekvereniging Drenthina

Elk seizoen geven we meerdere concerten en optredens zoals:

  • Een optreden tijdens het Koningsontbijt op de Brink in Annen
  • Een eigen voorjaarsconcert en/of najaarsconcert
  • Een optreden tijdens evenementen zoals de Zuidlaardermarktloop, de opening van de Sport- en Spelweek in Annen, of tijdens Dodenherdenking op 4 mei.
  • Een optreden tijdens de kerstviering op OBS de Eshoek of tijdens de kerstmarkt in het Dorpshuis

Daarnaast hebben we in het verleden ook optredens gegevens t.b.v. de Oktober kindermaand, speciaal voor en met de jeugdleden, of een afsluitend concert als onderdeel van Windkracht 6 op basisscholen in de gemeente.

Zo zijn we op diverse plaatsen in en rondom Annen gedurende het jaar te horen!